Ryby i owoce morza w najlepszym wydaniu!

Ceviche z surowym łososiem

  • Składniki:
  • 300g surowego łososia, pokrojonego w kostkę
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana (opcjonalnie, jeśli lubisz ostre potrawy)
  • 1/2 szklanki soku z limonki (ok. 4-5 limonek)
  • 1 pomidor, obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 ogórek, obrany i pokrojony w kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Plastry avocado do podania (opcjonalnie)
  • Listki świeżej kolendry do dekoracji

Wykonanie:

Umieść pokrojonego w kostkę surowego łososia w misce. Dodaj cebulę, papryczkę chili (jeśli używasz), sok z limonki i sól. Dokładnie wymieszaj. Odstaw mieszankę do lodówki na około 20-30 minut, aby łosoś mógł "ugotować się" w soku z limonki. W międzyczasie mieszaninę kilka razy delikatnie przemieszaj. Dodaj pokrojony pomidor, ogórek i posiekaną kolendrę do miski z ugotowanym łososiem. Delikatnie wymieszaj. Dopraw ceviche solą i pieprzem do smaku. Możesz dodać więcej soku z limonki, jeśli chcesz bardziej kwaśny smak. Podawaj ceviche z plasterkami avocado (jeśli używasz) i listkami świeżej kolendry do dekoracji. Możesz podać ceviche jako przystawkę lub danie główne, np. z ryżem lub chrupiącymi tortillami. Smacznego!

Uwaga: upewnij się, że używasz świeżego łososia i że wszystkie składniki są dobrze wymieszane przed podaniem. Ceviche najlepiej smakuje świeże, więc konsumuj go w ciągu kilku godzin od przygotowania.